måndag 21 september 2009

Annemarie & Isak

Träffade Annemarie och lilla Isak på 3 månader på min promenad. Isak är av rasen Coton de tuléar. Han var så otrolig gullig.

Coton de tuléar är en liten hundras som härstammar ifrån Madagaskar. Troligtvis är det skeppshundar av bichon-typ som räddat sig iland efter något skeppsbrott. Där var den en favorit hos konungen, hundarna skyddade byn mot rovdjur eller inkräktare genom att skälla och varna.

En speciell egenskap de har är att de i ett hopp kan svänga 180 grader för att sedan landa och springa tillbaks därifrån de kom. De kunde även i vildmarken komma undan krokodiler genom sin klipskhet och snabbhet. Därför kallas Coton de Tuléar även Krokodiljägaren.

När fransmännen kom till Madagaskar och tog över tog de även med hundarna i sina båtar tillbaks till Frankrike. Där fick de sitt namn, "COTON" som betyder bomull på franska, "de TULEAR" som betyder från Tuléar (en hamnstad i Madagaskar).

Rasens grundfärg är vit och känns precis som bomull och pälsen blir rätt lång. Rasen skall ej trimmas eller klippas. Färgerna som är tillåtna är helt vit, vit med: Brun, brungul eller bara gul, grått, men den dominerande färgen skall vara vit. Det kan finnas vissa svarta fläckar med, men de skall blandas med den vita pälsen så det ser grått ut. Stora fläckar av färg på kroppen, undantaget öron, är dock icke önskvärt på utställning. Stora, nästan svarta ögon och helsvart nos.

Cotonen är en liten glad och lekfull hund med vaktinstinkt. Den är mycket intelligent och lär sig fort konster och övningar. Den är mycket bra agility- eller utställnings hund som passar alla familjer. Underbar sällskaps hund .

3 kommentarer:

organic-lizzi sa...

Den var jo bare så utrolig "nuddelig"da..Moro å lese om:-)
Deilig dag i Stockholm & Stoor klem

Photos by Storm sa...

Vilken liten goding. Det riktigt syns att det är en aktiv liten gosse. Ha det bra/kram Lis

Strumpstickan sa...

Vilken underbart trevlig ras och hund:)